Strange | Strategy & Change
Advies bij strategie en verandering
 

Het ware of het mogelijke?

In veel organisaties wordt gestreden. Gestreden over wat nu echt ‘waar’ is en wie de ‘waarheid’ in pacht heeft. Een voorbeeld. Een bestuurder van een woningcorporatie begrijpt niet waarom zijn medewerkers niet zorgvuldig met maatschappelijk geld omspringen: ‘Het is belastinggeld!’ En dat is natuurlijk ‘waar’. En tegelijkertijd begrijpen de meeste medewerkers niet waar de bestuurder zich zo druk over maakt: ‘Onze huurprijzen zijn dit jaar niet gestegen en onze huurders geven ons een 7 als waardering voor onze dienstverlening. En ja, dat kost geld. Maar dat geld hebben we toch ook gekregen om onze maatschappelijke opgave waar te maken?!’ En dat is natuurlijk ook ‘waar’. Lees hier de column in het tijdschrift M&C: Het ware of het mogelijke?

Wanneer ik mij herinner aan de toekomst zie ik vooral Star Trek, ontmoetingen met andere levensvormen en met paralelle werelden, interplanetaire ontwikkeling.

In het heden stelt de toekomst niets meer voor, reisjes van 10 minuten in gewichtloze toestand rond de aarde voor wat rijke zakenmensen en acteurs, dat zijn de dromen, dat is de toekomst van de ruimtevaart, dat is wat bij ons past.

De interplanetaire ontmoetingen met andere ,nog vreemdere, culturen, dat hoort niet bij ons, dat is iets van de elite van dit universum, bah!

 

Het vak opnieuw uitvinden

Hoe kun je wezenlijk interveniëren in maatschappelijke vraagstukken als je …