Strange | Strategy & Change
Advies bij strategie en verandering
 

Vreemd: Neveneffecten van sterke merken

Mijn vaste column in HMR: Vreemd.

Vanochtend was ik in gesprek met een bestuurder van een woningcorporatie, een bestuurder van een GGZorganisatie, een wethouder van de gemeente en een
districtschef van de politie. Het ging over de casus Piet, die in een GGZ-context ‘een zorgwekkende zorgmijder’ zou worden genoemd; in de context van de woningcorporatie de bewoner van ‘een vies adresje’; en in de context van gemeente en politie ‘een gevalletje overlast’. We hadden net geluisterd naar de medewerkers van deze organisaties die al jaren een voet tussen de deur proberen te krijgen bij Piet. Ook hadden we geluisterd naar de buren van Piet, die de stank vanuit de woning niet meer kunnen verdragen en die zich ernstige zorgen over hem maakten. In het gesprek tussen de bestuurders kwamen al snel de ethische dilemma’s naar boven: Wanneer dwing je Piet tot zorg? Hoeveel Pieten kun je huisvesten in een wijk of in een complex en wanneer bereik je een grens omdat het niet langer leefbaar is voor de omgeving? En nog sneller werd het gevoel van onmacht in het uitzoeken van die ethische dilemma’s verborgen onder mooie utopische uitspraken van deze bestuurders over hoe je het zou moeten organiseren enhoe mooi het leven van Piet en de buren van Piet er dan
uit zou zien. Lees hier verder: Vreemd HMR 200.

Wanneer ik mij herinner aan de toekomst zie ik vooral Star Trek, ontmoetingen met andere levensvormen en met paralelle werelden, interplanetaire ontwikkeling.

In het heden stelt de toekomst niets meer voor, reisjes van 10 minuten in gewichtloze toestand rond de aarde voor wat rijke zakenmensen en acteurs, dat zijn de dromen, dat is de toekomst van de ruimtevaart, dat is wat bij ons past.

De interplanetaire ontmoetingen met andere ,nog vreemdere, culturen, dat hoort niet bij ons, dat is iets van de elite van dit universum, bah!

 

De eerste drie zinnen zijn van betekenis

Het zit ‘m in de eerste drie zinnen. Als je …